۲-۴-۶- مضرات استفاده زیاد گلپر
مصرف زیاد گلپر سبب سقط جنین می ‌شود، از این رو خانم‌ های باردار در خوردن زیاد آن مجاز نیستند.
با وجود تمام خواص مثبت گلپر نباید از گرد گلپر به مقادیر زیاد استفاده کرد چون ایجاد تپش قلب می کند.
ایجاد حساسیت: گیاهان خانواده جعفری می‌توانند ترکیبات کومارینی داشته باشند که برای برخی افراد حساسیت‌زاست و مشکلات نوری روی پوست ایجاد می‌کند. یعنی فردی که به این گیاهان حساسیت دارد، در اثر مصرف یا تماس پوستی با آن‌ها و قرار گرفتن در آفتاب، دچار لک‌های پوستی قهوه‌ای، قرمز یا تاولی می‌شود که گاه خارش دارد. البته درصد کمی از افراد به ترکیبات کومارینی حساس هستند، اما به هر حال اگر فردی در اولین تماس با گلپر یا سایر گیاهان چتری یا مصرف آن‌ها این نوع حساسیت را مشاهده کرد، دیگر نباید این گیاهان را مصرف کند زیرا با مصرف بیش از یک بار ممکن است حساسیت افزایش یابد و لک‌ها یا تاول‌ها تمام بدن را فرا بگیرند. مقدار مجاز مصرف پودر دانه گلپر، ۴ گرم در روز است (مومنی، ۱۳۷۰).
۲-۵- مروری بر پژوهش های پیشین
ناظمی (۱۳۸۴) تحقیقی در مورد بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره های آبی و متانولی گیاه گلپر ایرانی را انجام داد. در این تحقیق فعالیت ضد میکروبی عصاره ها علیه ۱۴ گونه باکتریایی و ۲ گونه قارچی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه تحقیق نشان داد که عصاره آبی گلپر ایرانی اثر ضد میکروبی نداشته و عصاره متانولی این گیاه دارای اثر مهاری بر روی گونه های میکروبی شامل Bacillus subtilis ، Bacillus Polymixa، Staphylococcus aureus، Nocardia و Enterococcus faecalis بود.
اشراقی و همکاران (۱۳۸۷) مطالعاتی بر روی اثر ضد باکتریایی و فیتو شیمیایی عصاره متانولی ۱۲ گونه از گیاهان بومی ایران بر سوش های بیماری زای نوکاردیا[۵۷] را انجام دادند. بررسی نتایج غربالگری اثر ضد باکتریایی نشان داد که مناسب ترین رقت های عصاره گیاهان به ترتیب ۵/۲ ، ۵ ، ۷ و ۱۰ درصد بر علیه گونه های نوکاردیا به روش دیسک پلیت بود. در این بررسی گیاه گلپر دارای خواص ضد باکتریایی بود و تاثیر قابل ملاحظه ای بر مهار رشد نوکاردیاها نشان داد. جدول ۲-۴ مقایسه مهار رشد نوکاردیا استروئیدیس[۵۸] و نوکاردیا برازیلینسس[۵۹] به وسیله عصاره متانولی ۱۲ گیاه دارویی (با رقت ۱۰ درصد) به روش دیسک پلیت را نشان می دهد.
جدول ۲-۴- مقایسه مهار رشد نوکاردیا استروئیدیس و نوکاردیا برازیلینسس توسط برخی گیاهان دارویی بومی ایران (اشراقی و همکاران (۱۳۸۷))
موریرا[۶۰] و همکاران (۲۰۰۷) اثر اسانس روغنی میخک، گشنیز، پونه کوهی و اسانس های روغنی رزماری اینکپسوله شده و میخک و درخت چای را بر روی باکتری های لیستریا مونو سیتوژنز، آئروموناس هیدروفیلا و اشرشیا کلی گوشت گوسفند بررسی کردند که در این تحقیقات اسانس روغنی میخک بیشترین اثر ممانعت کنندگی را بر روی باکتری های لیستریا مونو سیتوژنز، آئروموناس هیدروفیلا و اشرشیا کلی داشت.
دوو[۶۱] و لی[۶۲] (۲۰۰۸) اثر ترکیب اسانس های پونه کوهی و آویشن، پونه کوهی با مرزنجوش و آویشن با مریم گلی را بر روی باکتری های باسیلوس سرئوس، سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیا کلی و لیستریا مونو سیتوژنز بر روی گوشت سرخ شده بررسی کرده و اثر ممانعت کنندگی آنها را بر روی این باکتری ها متوسط گزارش کردند.
کارامینانا[۶۳] و همکاران (۲۰۰۸) اثر ممانعت کنندگی مرزه زمستانی را بر روی باکتری های ناشی از غذا و بهبود کیفیت گوشت چرخ کرده خوک بررسی کردند. طبق نتایج به دست آمده این گیاه در تلفیق با دیگر تکنولوژی ها اثر ممانعت کنندگی کمی از خود نشان داد.
هیونی[۶۴]، چریف[۶۵] و همکاران (۲۰۰۸) اثر ممانعت کنندگی رزماری را بر روی لیستریا مونوسیتوژنز سوسیس جگر خوک بررسی کرده که خاصیت ممانعت کنندگی کمی داشت، ولی هنگامی که به صورت اینکپسوله استفاده شد خاصیت ضد میکروبی بیشتری از خود نشان داد.
بورت[۶۶] (۲۰۰۴) اثر ممانعت کنندگی اسانس روغنی گشنیز را بر روی لیستریا مونوسیتوژنز گوشت گوسفند بسته بندی شده در خلا را بررسی کرده که این گیاه خاصیت ضد میکروبی از خود نشان نداده است.
بهنوش (۱۳۹۱) اثر آنتی اکسیدانی اسانس روغنی آویشن شیرازی و پونه کوهی روی فیله چرخ شده مرغ نگهداری شده در دمای ۴ درجه سانتیگراد را بررسی کرد. در این تحقیق نمونه ها در پنج تیمار کنترل(نمونه بدون اسانس)، پونه با غلظت های ۲۵/۰ و ۱ درصد و آویشن شیرازی با غلظت های ۲۵/۰ و ۵/۰ گروه بندی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق اسانس های هر دو گیاه باعث کاهش اکسیداسیون لیپیدها شدند.
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱- مواد اولیه
اتانول، ۱- بوتانل[۶۷]، تیوباربیتوریک اسید[۶۸]، محیطهای کشت میکروبی پلیت کانت آگار[۶۹] و پوتیتو دکستروز آگار[۷۰]، مونوسدیم فسفات[۷۱] (مونوهیدرات)، دی سدیم فسفات[۷۲] (هپتا هیدرات) از شرکت مرک[۷۳]، محیط کشت اختصاصی افتراقی کروم آگار[۷۴] اشرشیاکلی از شرکت کروم آگار و گوشت شترمرغ از کشتارگاه شهرستان بهشهر استان مازندران و محلول ضد عفونی هیپوکلراید ۵% از شرکت تولید دارو تهیه شد.
۳-۲- مراحل انجام آزمون ها
۳-۲-۱-تهیه عصاره اتانولی از گیاه گلپر
میوه های گیاه گلپر در اواخر فصل بهار از منطقه کوهستانی هزارجریب واقع در شهرستان بهشهر استان مازن

یک مطلب دیگر:
بررسی تطبیقی نقش توسعه خدمات مخابراتی استان مازندران در جذب رضایتمندی مشترکان ...

برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید.

دران چیده و پس از شستشو به مدت یک هفته در یک اتاق نسبتا تاریک قرار داده شد تا کاملا خشک شوند. سپس به وسیله آسیاب (Tefal، چین) کاملا خرد و پودر گردید. پودر گلپر به دست آمده در فریزر ۲۰- درجه سانتیگراد تا زمان انجام مراحل بعد عصاره گیری نگهداری شد.
بلافاصله قبل از انجام تیمارها پودر گلپر از فریزر خارج شده و در محلول اتانول ۸۰ درجه به مقدار ۱۰ برابر وزنی حجمی قرار داده شد و به وسیلهی شیکر ارلن (لابترون، ایران) به مدت ۲۴ ساعت با سرعت ۳ کاملا مخلوط شده تا تمامی عصاره موجود در گیاه درون حلال حل گردد. سپس محلول به دست آمده توسط کاغذ صافی واتمن شماره یک صاف شده و توسط دستگاه روتاری اواپراتور (Heidolph، آلمان) در دمای ۵۰ درجه سانتیگراد، در خلاء ۱۴۰ میلی بار و سرعت چرخش بالن ۵۰ دور در دقیقه تا رسیدن به یک محلول کاملا غلیظ حلالزدایی گردید.
سپس باقی مانده حلال احتمالی توسط قرار دادن ظرف حاوی عصاره گلپر در بن ماری (لابترون، ایران) ۴۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۴ ساعت از محلول جدا شد. از پودر گیاه، غلظت های ۵/۰، ۵/۱و ۵/۲ درصد در آب تهیه و برای آماده سازی تیمارها به آن اضافه شد.
۳-۲-۲- تهیه تیمارهای گوشت
گوشت تهیه شده از کشتارگاه، به قطعات ۱۰۰ گرمی نسبتا مساوی تقسیم شده و درون محلول ضد عفونی هیپوکلراید ۵% به مدت ۵ ثانیه قرار داده شده و سپس درون یک سبد تمیز گذاشته شد تا محلول ضد عفونی اضافی آن جدا شود. در مرحله بعد تعدادی از نمونه ها درون محلول ۵/۰ درصد عصاره گلپر، تعدادی درون عصاره ۵/۱ درصد و تعدادی در عصاره ۵/۲ درصد قرار گرفت و پس از گذشت ۵ ثانیه از قرارگیری قطعات گوشت در عصاره، نمونه ها از محلول خارج شده و جهت جدا شدن عصاره اضافی درون سبد های مخصوص قرا گرفتند.
هر یک از قطعههای گوشت آماده شده درون یک ظرف یک بار مصرف گذاشته شده و روی آن با سلیفون پوشانده شد و تا ۱۰ روز درون یخچال با دمای ۴ درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
در تیمارهای دیگر این پژوهش، از گیاه گلپر تازه روی نمونه های گوشت استفاده شد. برای این کار، هر یک از قطعههای گوشت پس از ضد عفونی درون ظروف یک بار مصرف قرار داده شد و مقادیر مناسب ۵/۰، ۵/۱و ۵/۲ درصد وزنی/ وزنی از میوه های تازه و کاملا شسته شده گیاه گلپر بر روی گوشت ها قرار داده شد و سپس ظروف با سلیفون پوشانده شد و تا ۱۰ روز درون یخچال با دمای ۴ درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
هر یک از تیمارها در زمان مورد نظر شامل روزهای ۱، ۳، ۵، ۷ و ۱۰ از درون یخچال بیرون آورده شد و آزمون های مورد نظر بر روی آنها انجام گرفت و در روز صفر تمامی آزمون ها بر روی نمونه شاهد انجام گرفت.
۳-۳-آزمون ها
۳-۳-۱-pH
هریک از نمونهها پس از گذشت مدت زمان مورد نیاز از یخچال خارج شد و در محیط آزمایشگاه تا رسیدن به دمای محیط قرار داده شد. سپس با استفاده از یک تیغ جراحی استریل در قسمتی از گوشت حفره ای ایجاد گردید و الکترود pH متر (Metrohm، ساخت کشور سوییس) درون حفره قرار داده شده و pH نشان داده شده توسط دستگاه ثبت گردید (استاندارد ملی ایران، ۱۳۸۶).
۳-۳-۲-آزمون های میکروبی
نمونهها در شرایط استریل از درون ظروف خارج شده و بوسیله گوشت کوب برقی (kenwood، آمریکا) کاملا ریز شد و درون ظروف استریل جهت انجام تستها نگهداری گردید.
از هر نمونه مقدار یک گرم توسط ترازوی دیجیتال ۰۰۱/۰ (AND، ژاپن) وزن گردید و در شرایط استریل درون یک لوله محتوی ۹ میلی لیتر سرم فیزیولوژی استریل ریخته و کاملا مخلوط شد.
از هر کدام از نمونه ها سریال رقت تهیه کرده و از آخرین لوله درون محیطهای کشت پلیت کانت آگار به روش کشت عمقی[۷۵] و در محیط های کشت پوتیتو دکستروز آگار و کروم آگار اشرشیا کلی به روش کشت سطحی[۷۶] کشت صورت گرفت.
نمونه ها پس از گذشت ۲۴ ساعت درون انکوباتور (بهداد، ایران) ۳۷ درجه سانتیگراد برای محیط های کروم آگار اشرشیا کلی و توتال کانت آگار و پس از گذشت ۴۸ ساعت برای محیط پوتیتو دکستروز آگار درون انکوباتور ۲۴ درجه سانتیگراد از نظر رشد و تعدادکلنی موجود بررسی شدند.